Facebook

Instagram

HYBRIT: Sex års forskning banar väg för fossilfri järn- och ståltillverkning i industriell skala


2024-08-30

T.v. fossilfri järnsvamp, t.h. Martin Pei, teknisk direktör SSAB.
T.v. fossilfri järnsvamp, t.h. Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

HYBRIT-initiativet presenterar nu resultatet av sex års forskning i en slutrapport till Energimyndigheten. Rapporten visar att direktreducerat järn framställt med HYBRIT-processen har fördelaktiga egenskaper jämfört med järn som framställs med fossila bränslen. HYBRIT har sökt och fått flera patent baserat på de framgångsrika resultaten, och projektet fortsätter nu i nästa fas där processen implementeras i industriell skala.

– Jag är otroligt stolt över allt som HYBRIT åstadkommit sedan starten 2016. Tack vare de framgångsrika resultaten från pilotprojektet är vi på god väg att förändra järn- och stålindustrin i grunden. På SSAB investerar vi nu stort för att ställa om hela det nordiska produktionssystemet till fossilfri ståltillverkning och har redan börjat leverera fossilfritt stål till kunder i mindre skala, säger Martin Pei, Teknisk Direktör SSAB och styrelseordförande i Hybrit Development AB. 

HYBRIT-initiativet är ett samarbete mellan stålbolaget SSAB, gruvbolaget LKAB och energibolaget Vattenfall, som startades för att förändra järn- och stålindustrin i grunden. Satsningen syftar till att i princip eliminera koldioxidutsläppen inom stålindustrin genom att byta ut kol och koks vid framställningen av järn till fossilfri vätgas och el. Övergången från kol- och masugnsbaserad ståltillverkning till HYBRIT-teknik och smältning av järn i elektriska ljusbågsugnar väntas minska Sveriges totala koldioxidutsläpp med över 10 procent och Finlands med 7 procent.  

Projektet är först i världen med att visa att den fossilfria värdekedjan – från malm till stål – fungerar i semi-industriell skala. Hittills har mer än 5 000 ton vätgasreducerat järn producerats vid HYBRITs pilotanläggning i Luleå. Kunder som Volvo Group, Epiroc, Peab och många fler använder redan det fossilfria stålet i fordon, tunga maskiner, byggnader och konsumentprodukter, och intresset för tekniken är stort.  

Resultaten från sex års forskning bevisar HYBRITs fossilfria process

Forskningsresultaten som nu redovisas i en slutrapport till Energimyndigheten spänner från år 2018 till 2024, där fokus legat på att skala upp tekniska lösningar från laboratoriet till industriell skala, att utveckla en industriell processpraxis och åstadkomma en integrerad värdekedja för vätgasbaserad järn- och stålproduktion. 

Exempel på resultat från pilotfasen är utvecklingen av en ny vätgasbaserad teknik för effektiv fossilfri järn- och stålproduktion med 0.0 ton CO2-utsläpp per ton stål, framtagandet av en ny fossilfri järnprodukt (järnsvamp) som har väsentligt bättre egenskaper än järn som reducerats med fossila gaser som naturgas, framgångsrik långtidsdrift av alkaliska elektrolysörer för tillverkning och lagring av vätgas samt utvecklingen av en effektiv processpraxis för smältning av fossilfri järnsvamp till råstål i ljusbågsugn.

– Fokus för HYBRITs tekniska utveckling har varit att bygga upp kompetens och skapa tekniska förutsättningar för implementering av en fossilfri process i en fullskalig produktion. Vi är väldigt glada över att vi som team kunnat leverera framgångsrika resultat som nått eller överträffat uppsatta projektmål. Den kunskap och erfarenhet som vi utvecklat under projektets gång kommer nu att inriktas på att fortsätta teknikutvecklingen, i första hand för att stödja ägarbolagens industrialisering, säger Ulf Spolander, VD Hybrit Development AB.  

HYBRIT-projektet på väg in i nästa fas  

Resultaten från pilotfasen banar vägen för att implementera HYBRIT-processen i industriell skala. Hybrit Development AB kommer fortsätta att bedriva forskning och utveckling i syfte att stötta industrialiseringen av tekniken tillsammans med ägarbolagen, däribland att leverera lösningar till LKABs planerade demonstrationsanläggning i Gällivare. Pilotprojektet för lagring av fossilfri vätgas i Svartöberget i Luleå fortsätter till 2026. 


Hybrit pilotanläggning i Luleå.

– Det har varit en banbrytande resa på kort tid. Resultaten från pilotfasen visar att processen fungerar och gör att vi står redo att ta nästa kliv, där demonstrationsanläggningen som LKAB planerar att bygga i Gällivare blir det första steget mot industriell produktion av järnsvamp. Vår högkvalitativa järnmalm i kombination med god tillgång till fossilfri energi ger unika förutsättningar att etablera en konkurrenskraftig värdekedja för framtidens fossilfria järn- och stålproduktion, säger Jenny Greberg, teknikchef på LKAB och styrelsemedlem i Hybrit Development AB.    

–  Det är mycket glädjande att se de positiva resultaten av vårt målinriktade samarbete, partnerskap är ett recept för framgång. Nästa steg handlar om att skala upp till industriell skala där fossilfri el och vätgas är det som möjliggör omställningen till en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall och styrelsemedlem i Hybrit Development AB. 

HYBRIT-projektet har tilldelats medel av EUs Innovationsfond och av Industriklivet. Det ingår även i det Europeiska IPCEI-projektet Hy2Use (Vätgas), där totalt 35 projekt från 12 länder ingår i syfte att stödja snabb omställning och öka konkurrenskraften för den europeiska industrisektorn.   

– Vägen mot nettonollutsläpp inom industrin kräver satsningar på innovativa och teknikskiftande lösningar. Där spelar Industriklivet en viktig roll. Förhoppningen är att kunskapen från de olika satsningarna ska spridas vidare och påskynda industrins omställning, säger Klara Helstad, chef för enheten Hållbar industri på Energimyndigheten. 

HYBRIT - utdrag av forskningsresultat 2018 - 2024 

  • Utveckling av en ny vätgasbaserad teknik som möjliggör effektiv fossilfri järn- och stålproduktion med 0,0* ton CO2-utsläpp per ton stål (scope 1 och 2).   
     
  • Framtagande av en ny järnprodukt, järnsvamp, som har väsentligt bättre egenskaper än järn som reducerats med fossila gaser som naturgas. HYBRITs järnprodukt är fri från kol och har en hög metalliseringsgrad (98-99%). Den är tåligare för tryck, fall och nötning än jämförbara industrireferenser och den har stabila kemiska egenskaper. Sammantaget innebär det fördelar vid transport, lagring och smältning.   
     
  • Utvärderingar av koldioxidutsläpp vid reduktion med vätgas jämfört med reduktion med fossila gaser. I HYBRITs process omvandlas järnmalmspellets till järn (järnsvamp) med hjälp av enbart fossilfri vätgas, med vatten som enda biprodukt. Det skiljer sig från konventionell direktreduktionsteknik som utgår från naturgas som ger koldioxid som utsläpp. Direktreduktion med vätgas och smältning i elektrisk ljusbågsugn ger 42 kg biogen CO2 per ton direktreducerat järn, vilket kan jämföras med 383 kg fossil CO2 per ton i en konventionell naturgasprocess där värmning av reduktionsgas är exkluderad från jämförelsen. 
     
  • Utveckling av en ny fossilfri och konkurrenskraftig industriprocess där 175 processlägen har testats i syfte att identifiera det mest fördelaktiga sättet att tillverka järn med vätgas.   
     
  • Framgångsrik långtidsdrift av alkaliska elektrolysörer för tillverkning och lagring av vätgas. Elektrolysörerna används för att dela upp vatten i vätgas och syrgas med fossilfri elektricitet. Vätgasen används sedan för att ta bort syret ur järnmalmspelletsen. Tester där lagrad vätgas används i realtid mot elmarknaden visar att den rörliga kostnaden för vätgasproduktion kan sänkas med upp till 40 procent.  
     
  • Utveckling av en effektiv processpraxis för smältning av fossilfri järnsvamp till råstål i ljusbågsugn genomförd i samarbete med forskningsinstitutet Swerim. Ståltillverkningen sker genom att den fossilfria järnsvampen smälts med fossilfri el tillsammans med minimala tillsatser av biokol, syre och slaggbildare. De experimentella resultaten visar att den fossilfria smältpraxis som utvecklats ger ett stål som håller samma höga kvalitet som dagens fossila malmbaserade stål. 

 

*Processen ger små utsläpp av koldioxid som kommer av förbrukning av grafitelektroder och tillsats av slaggbildare i ljusbågsugnen. Dessa utsläpp är mindre än 0,05 ton CO2e/ton stål vilket avrundas till 0,0 ton CO2e/ton stål. Typiskt värde för malmbaserad ståltillverkning med masugnsteknik är 2,2 ton CO2e/ton stål.  

Källa: SSAB


Tipsa en vn Skriv ut





Bröderna Isaksson gör tunga investeringar i stora maskiner

Att, som Br Isakssons Markteknik AB i Kalix, gå från noll till 54 anställda...

Läs mer
Kulverket
<span>Förarlösa maskiner behöver kunna anpassa sig efter förändringar i omgivningen för att inte riskera att skada miljön eller, i värsta fall, människor.</span>

Tunga AI-styrda maskiner ska bli säkrare med beräkningsfysik

När tunga maskiner ska bli robotar med självstyrande förmågor är sä...

Läs mer
Gruvteknik
Fully automated the interoperable connection device is ruggedized to withstand the harsh environmental conditions of mines Image ABB

ABB avtäcker sin senaste teknikdemonstrator: eMine™ Robot Automated Connection Device - en ny kraftladdningslösning för gruvlastbilar

•      Teknikdemonstratorn är en helautomatisk...

Läs mer
Fogmaker

Boliden och Komatsu fördjupar samarbete kring fossilfri gruvdrift

Boliden och Komatsu har under flera år samarbetat kring elektrifiering och automatisering av...

Läs mer
L5N 550

Fogmaker International AB har erhållit FM godkännande för sitt brandbekämpningssystem.


Fogmaker International AB är glada att meddela att de har fått en ny certifiering fö...

Läs mer
DAFO
T.v. fossilfri järnsvamp, t.h. Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

HYBRIT: Sex års forskning banar väg för fossilfri järn- och ståltillverkning i industriell skala

HYBRIT-initiativet presenterar nu resultatet av sex års forskning i en slutrapport till...

Läs mer
Flamkontroll
ABB and AMSA are combining expertise and resources to advance sustainable solutions in mining Image ABB

Antofagasta Minerals ingår samarbete med ABB för att driva verkliga framsteg i sin gruvverksamhet kring minskade koldioxidutsläpp

•      Samarbetet syftar till att främja hållbara...

Läs mer


Med siktet inställt på ansvarsfull kopparproduktion

Gruvaktiebolaget Viscaria, tidigare känt som Copperstone Resources, planerar att å...

Läs mer
Epiroc Minetruck MT65 S

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Indien

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv och...

Läs mer

Epiroc-priser uppmärksammar enastående kundsamarbete och innovation

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
The prototype blocks were produced in Thomas Concrete Group's subsidiary Thomas Betong's plant in Lane-Ryr, Sweden. 

New product can revolutionize the concrete industry - reduces the climate footprint by 95 percent

Boliden has made a significant technical breakthrough where slag from existing metal production in...

Läs mer
Bilderna visar den batterielektriska trolley-gruvtrucken som kör uppför rampen på den 800 meter långa testbanan i Rävliden, Kristinebergsgruvan. 

Boliden, Epiroc och ABB gör det första batterielektriska trolleysystemet för gruvdrift underjord till verklighet

Boliden, Epiroc och ABB har nått en ny teknologisk milstolpe genom att framgångsrikt...

Läs mer


L5 Navigation förvärvar mjukvarutunga och gruvfokuserade Rockma

L5 Navigation, ett ledande bolag inom positioneringsteknik för maskinstyrning och GNSS-mä...

Läs mer
&Ouml;stra Malmberget Wesley Overklift LKAB

LKAB ansöker om planföreläggande hos regeringen för att säkra grön omställning i Gällivare

LKAB vänder sig nu till regeringen med en begäran om planföreläggande för...

Läs mer


ifm anställer ny försäljningschef 

Glenn Nordvall rekryterades nyligen till försäljningschef på ifm electronic ab....

Läs mer
SmartROC T25 R

Epiroc lanserar den radiostyrda borriggen SmartROC T25 R – en smart rigg för smartare operatörer.

Epiroc lanserar nu ett nytt flaggskepp för radiostyrd bergborrning, SmartROC T25 R –...

Läs mer
Epiroc

SSAB och Epiroc utökar partnerskapet med återvunnet stål utan fossila koldioxidutsläpp, med start i Q3 2023

Epiroc blir första företag i gruvindustrin att teckna ett leveransavtal med den svenska...

Läs mer
Brooks GF40 universal massflödesregulator. 

KORTA LEDTIDER PÅ MASSFLÖDESREGULATOR FRN BROOKS

Brooks GF40 termisk massflödesregulator/massflödesmätare med elastomer tätning...

Läs mer


Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Demokratiska republiken Kongo

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
Securitas Sverige AB tecknar nytt säkerhetsavtal med gruv- och mineralkoncernen LKAB.

Securitas tecknar nytt säkerhetsavtal med LKAB

Securitas Sverige AB tecknar nytt säkerhetsavtal med gruv- och mineralkoncernen LKAB efter ett...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

SK Licenssvets

Brady

AIF  Avinf

Aircoil






Alron

Decksafe
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se