Med siktet inställt på ansvarsfull kopparproduktion


2024-06-18

Bild:Viscaria

Gruvaktiebolaget Viscaria, tidigare känt som Copperstone Resources, planerar att återöppna Viscaria koppargruva i Kiruna. Med hjälp av modern teknik och metoder för vattenrening och återskapande av naturmiljöer efter avslutad gruvdrift, vill bolaget bidra med ansvarsfullt producerad koppar i Europas mineralförsörjning. Här delar Viscarias Miljö- och hållbarhetschef Peter Wihlborg insikter om företagets framtidsplaner och fortsatta miljöarbete.

Viscaria koppargruva i Kiruna var aktiv mellan 1983 och 1997. När gruvan stängdes hade kopparpriset sjunkit så pass mycket att gruvdriften inte längre var ekonomiskt försvarbar. Idag ser marknaden för koppar helt annorlunda ut. Sedan 2020 planerar Viscaria för att återöppna gruvan och därmed kunna bidra med 4 procent av Europas kopparförsörjning.

För att få bedriva gruvverksamhet krävs ett godkänt miljötillstånd. 6 maj 2024 kom besked om att Viscarias miljötillståndsansökan blivit beviljad. Därefter har beslutet överklagats från flera parter, däribland Viscaria. Miljötillståndsansökan är en omfattande process - som regel tar det flera år från det att arbetet med ansökan inleds till att bolaget erhåller tillstånd och kan starta verksamheten. Så har det även varit i Viscarias fall.

– Vi har behövt visa att vi gör vad vi kan för att minska gruvverksamhetens negativa påverkan på natur och samhälle. Därför har vi arbetat hårt för att hitta tekniker och metoder som minimerar påverkan. Vi har bland annat arbetat med lösningar gällande reningen av gruvvatten och planeringen för geomorfologisk efterbehandling som hjälper naturens återhämtning både under och efter avslutad gruvdrift, säger Peter Wihlborg.

Han menar att Viscaria har en fördel med de energieffektiva transportlösningar som redan finns runt Viscariagruvan, bland annat genom Malmbanan.

– Generellt sett är det bra att bedriva verksamhet i Norrbotten, där vi har god tillgång på energi från förnybara källor. Vårt energibehov kommer att försörjas med hjälp av el från lokal vattenkraft. I de fall elektrifiering inte är lämplig för våra fordon och arbetsmaskiner kommer vi att använda drivmedlet HVO100. Detta bidrar till att Viscariagruvans CO2-avtryck kommer att vara bland de lägsta i världen, berättar Peter.

När Viscarias miljötillstånd beviljades av mark- och miljödomstolen fick bolaget även ett verkställighetsförordnande, som innebär att vissa förberedelsearbeten kan inledas trots överklaganden.

Så vad innebär detta för Viscarias planering?

– I och med att vi kan börja bygga gruvans vattenreningsanläggning redan i sommar så fortsätter våra arbeten enligt plan. Under 2025 börjar vi dränera den befintliga gamla gruvan på vatten och restaurera gruvorter och annan befintlig infrastruktur under jord. Vi utgår ifrån att överklagandeprocessen kommer att vara avslutad under 2024, så att vi inom en snar framtid kan börja bygga anrikningsverk, sand- och klarningsmagasin och förbereda gruvdrift i både dagbrott och underjordsgruva, säger Peter.

Han förklarar att dessa moment måste vänta tills domen vunnit laga kraft eftersom de inte omfattas av verkställighetsförordnandet.

– Med det sagt ser vi goda förutsättningar för att kunna starta upp både gruvbrytning och anrikningsverk under 2026, avslutar Peter Wihlborg.


Källa: Viscaria