Industriomställning i fokus när Göteborg Energi medverkar i Almedalen


2024-06-24

Bild:Göteborg Energi AB

Takten i elektrifieringen är högre än någonsin och elbehovet i Västsverige förväntas öka kraftig de kommande åren. Behoven är direkt kopplade till industrins satsningar på ny, konkurrenskraftig och hållbar produktion. Detta innebär tusentals nya arbetstillfällen, ökad välfärd och ett viktigt kliv för att nå Sveriges klimatmål. Men hur vi gör denna omställning möjlig? Det är fokus för Göteborg Energi under årets Almedalsvecka.

– Omställningen pågår i hela Sverige men i Västsverige är takten betydligt snabbare än på andra håll. Därför måste vi vara tidigt ute att hitta lösningarna när jobben och tillväxten står på spel. Det handlar bland annat om mer lokal elproduktion, nya stam- och regionnät och flexibilitet i elanvändningen. Jag ser fram emot att diskutera dessa frågor med olika aktörer och beslutsfattare i Almedalen, säger Per-Anders Gustafsson, VD på Göteborg Energi.

Seminarium med Statssekreterare Daniel Liljenberg

I Almedalen arrangerar Göteborg Energi seminariet Industriell revolution eller fiasko? Hur löser vi elbehovet till vår tids stora omställning? Tillsammans med bland andra Daniel Liljeberg, statssekreterare på Klimat- och Näringsdepartementet diskuterar vi konkreta steg hur Sverige ska nå våra de nödvändiga elbehoven för industrins omställning.

Läs mer om seminariet här: https://www.almedalsveckan.info/program/70195

Säkerhetsfrågan högt på agendan

Sedan Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges inträde i Nato är säkerhetsfrågan mer aktuell än på många år. Såväl Försvarberedningen, som Säpo pekar ut just energi- och kommunikationsinfrastruktur som särskilt prioriterade och skyddsvärda. Minster för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin uppmanar samhället att agera direkt och inte ”vänta på det perfekta systemet”. I samtal med myndigheter, Försvarsmakten och politiker driver vi för en snabbare samordning och genomförande av nödvändiga säkerhetsåtgärder i energibranschen.

Bred representation från koncernen

Göteborg Energi medverkar under Almedalsveckan med en bredd av verksamheten; Stadsfiber, elnät, elhandel, fjärrvärme, säkerhet och hållbarhet – alla områden är inne i skeden av betydande och strategisk utveckling. Vi är också måna om att stärka könsbalansen i branschen och medverkar, liksom tidigare år med jämn fördelning av män och kvinnor på Almedalen.


Källa: Göteborg Energi AB