Boliden och Komatsu fördjupar samarbete kring fossilfri gruvdrift


2024-09-26

Boliden och Komatsu har under flera år samarbetat kring elektrifiering och automatisering av gruvtruckar i Aitik. Nu fördjupas samarbetet ytterligare med en världspremiär av en gruvtruck möjlig att konvertera till batteriteknik.


I Aitik har, separat från detta samarbete, elektrifierade trolleysystem implementerats med syfte att reducera dieselförbrukning och 17 gruvtruckar har konverterats till självkörning i ett autonomt transportsystem. I samband med världens största mässa för gruvutrustning, MINEXPO i Las Vegas, presenterade Boliden och Komatsu nästa steg i utvecklingen mot fossilfri gruvdrift. Som den första verksamheten i världen kommer en gruvtruck från Komatsu, med möjlighet att konvertera till batteridrift, att introduceras i Aitik. Detta till följd av ett samarbetsprojekt där gruvtrucken testas i produktionsmiljö med syfte att utveckla teknik och implementationsmöjligheter ytterligare.

- Vi har tagit och fortsätter att ta viktiga steg i utvecklingen mot en gruvverksamhet med hög produktivitet i kombination med låg klimatpåverkan. Jag blir oerhört stolt över att vi fortsatt ligger långt fram i den utvecklingen och därigenom är en global förebild i branschen, säger Stefan Romedahl, President, Business Area Mines.

Gruvtrucken som nu presenterats av Komatsu heter Power Agnostic 930E och som namnet antyder kan den konverteras från diesel till olika typer av fossilfria kraftkällor.


Källa: Boliden