ABB höjer säkerheten i funktionskritisk elektrisk utrustning till nya nivåer


2016-03-02

Nya QuickSafe skyddar elektrisk utrustning och spar miljontals dollar genom att förhindra oplanerade eller oförutsedda avbrott.

ABB har lanserat nästa generation av överspänningsskydd (Surge protection device) i form av enheten QuickSafe. Denna kombinerar företagets patenterade teknik för avledning av överspänning med ett banbrytande nytt integrerat säkerhetsbackupsystem för att ständigt skydda funktionskritisk elektrisk utrustning – exempelvis i datacenter, sjukhus och banker – från skador som kan uppstå vid överspänningar i kraftnätet.

Överspänningsskydd skyddar elektrisk utrustning från tillfälliga spänningssprång som orsakas av strömstötar i nätet eller blixtnedslag och används i stor utsträckning inom industrin, kommersiella fastigheter och bostadsfastigheter. Kraftfulla överspänningar kan få solida kretsar och komponenter att bokstavligen smälta men även små störningar, som återkommer gång på gång, orsakar skador och kan leda till oersättliga förluster av lagrad data.

Vanligtvis tillhandahåller överspänningsskydd ett kontinuerligt systemskydd över hela sin livslängd, men med den globala uppvärmningen beräknas blixtnedslagen öka med mer än 50 procent vid slutet av seklet – enligt forskare vid University of California – vilket gör att livslängden kan bli betydligt kortare än förväntat. För många installationer, exmpelvis Empire State building i New York, gäller att de träffas av runt 100 blixtnedslag per år, och ibland så mycket som 50 per dag, och för dessa erbjuder QuickSafe en ojämförlig säkerhet.

Livslängden hos dessa enheter varierar nämligen med storlek och frekvens på de strömstötar de möter, vilket gör det svårt att förutsäga när de har tjänat ut och måste bytas. Om en enhet slutar att fungera innan bytet görs så innebär det att utrustning lämnas oskyddad.

Tarak Mehta, global chef för divisionen Electrification Products säger:”Ständigt innovation är en del av vår strategi Next Level och fokus är nu på hur vi kan stärka skyddet av människor och utrustning med hjälp av teknik. Vårt överspänningsskydd QuickSafe är en enkel och samtidigt genial backupteknik som har två elektroniska komponenter per enhet jämfört med en i tidigare standard.”

I nya QuickSafe visar en indikator vilken komponent som behöver bytas ut, vilket hjälper underhållspersonal att enkelt identifiera och säkert ersätta den skadade komponenten, samtidigt som komponent nummer två fortsätter att skydda utrustningen. Med detta reservsystem är risken att utrustning lämnas utan skydd obefintlig, och operatörerna kan välja passade tidpunkt för det nödvändiga bytet utan att driften störs.

”Överspänningar kan vara kolossala eller ytterst små. Naturen står för den mest spektakulära överspänningen i form av blixtnedslag men troligare är att din utrustning riskerar att skadas från överspänningar som är mindre uppenbara, och kanske orsakade av din kraftoperatör, din egen utrustning, annan utrustning i samma fastighet eller från externa källor”, tillägger Mehta. ”Oavsett storleken eller källan kan den ständigt ökande viljan att krympa elektronisk utrustning innebära katastrofala följder vid överspänning.”

Källa: ABB