Rottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
I början av hösten lanserades GreenAll, en biobaserad absorbent som suger upp olja och avvisar vatten, på marknaden. Bakom produkten står företaget Biosorbe som fått draghjälp av Rottneros massabruk utanför Sunne.
– Rottneros har hjälpt oss med både infrastruktur och kunskapsutbyte, säger Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe.
GreenAll bygger på en innovation från KTH och tillverkas av mekaniskt bearbetad pappersmassa som behandlas för att absorbera olja och stöta bort vatten. Användningsområdena är många, GreenAll kan bland annat nyttjas vid oljeläckage i vatten men också inom verkstäder, transportsektorn och gruv- och anläggningsindustrin.
Helt biobaserad absorbent som tar tillvara på oljan
– Det unika med GreenAll är att det är en helt biobaserad produkt. Och till skillnad från konkurrenternas produkter där oljan som samlas upp och ofta bränns möjliggör GreenAll att man tar tillvara på den olja som samlats upp, säger Lars Erik-Sjögren.
Han gick in som delägare i Biosorbe för två och ett halvt år sedan.
– Jag såg en stor potential i den här innovationen. Förutom att GreenAll kan hjälpa till att rena haven, vilket förstås är en stor miljöfråga, är produkten också hållbar i sig och kretsloppet blir cirkulärt i och att med att oljan samlas upp.
Rottneros har fungerat som en inkubator
Utvecklingen från pilot till färdig produkt har gått snabbt, tack vare att Biosorbe flyttade in på Rottneros industriområde utanför Sunne för två år sedan. De båda företagen kom i kontakt via företagsklustret Paper Province i Värmland.
– Rottneros har hjälpt oss på flera sätt. För det första använder vi deras pappersmassa i vår produkt och vi får spillvärme från deras industri till vår tork. Strömförsörjningen hade annars kostat mycket pengar. Som startup är det affärskritiskt att kunna investera så mycket som möjligt i produktutvecklingen till en början och då är det fantastiskt att kunna göra det på en befintlig produktionssite, säger Lars-Erik Sjögren.
Biosorbe har också kunnat nyttja Rottneros reningsverk och de har inte behövt söka eget miljötillstånd, eftersom de använder pappersmassa från fabriken. Men den kanske största tillgången har varit kunskapsutbytet, menar Lars-Erik Sjögren.
– Rottneros har fungerat som en inkubator för oss. De har ett stort hållbarhetstänk i organisationen och sitter på en stor kunskapsbank. Dörren står öppen när vi har frågor och de har verkligen visat att de tror på produkten, säger Lars-Erik Sjögren.
En del av lösningen på klimatkrisen
När Rottneros koncernchef Lennart Eberleh fick frågan om att samarbeta med Biosorbe såg han det som en del av lösningen på klimatkrisen.
– När det kommer nya entreprenörer som utvecklar biobaserade produkter är det självklart för oss att hjälpa till. Jag tror att det är viktigt att vi inom industrin kraftsamlar och hjälps åt för att lösa klimatkrisen.
Biosorbe började i små lokaler men kunde utöka efter att ha tagit in riskkapital. I dagsläget har produktionen åtta anställda och en produktionstakt på 600 ton om året.
I början av hösten lanserades GreenAll på marknaden.
– Intresset har varit jättestort. Vi har slutit ett distributionsavtal med en stor aktör på marknaden och ska nu lansera produkten i hela världen, säger Lars-Erik Sjögren.
Källa: Rottneros