Krig och kris ger rekordstöd för nya svenska gruvor


2022-08-03

Gruvbrytning i Svappavaara.
Bild: G. Rúnar Gudmundsson
Gruvbrytning i Svappavaara.

Krig och ökad risk för internationella konflikter och kriser har under våren stärkt stödet för att öka gruvnäringen, även om det innebär en viss miljöpåverkan. LKAB har med undersökningsföretaget Novus undersökt vad svenskarna anser om två av den gröna omställningens ödesfrågor: Behovet av fler svenska gruvor och hur en säker tillgång till fossilfri el ska säkras.

I början av februari ansåg 73 procent av svenskarna att Sverige bör öka gruvnäringen för jobbens och tillväxtens skull, även om det innebar viss miljöpåverkan. Det var den högsta siffran som uppmäts i de årligen återkommande undersökningar som Novus gör för LKAB:s räkning sedan 2014. I maj ställde Novus samma fråga till svenskarna med tillägget att gruvnäringen förutom arbete och tillväxt även ökar Sveriges självförsörjning av kritiska råvaror. Sedan februari har stödet för ökad svensk gruvnäring trots viss miljöpåverkan ökat till 78 procent, vilket är det högsta stödet hittills.

– Pandemin har visat hur sköra värdekedjorna är i den globala ekonomin. Rysslands angrepp på Ukraina har brutalt demonstrerat hur beroende vi är av kritiskt viktiga råvaror. Resultatet i undersökningen visar att svenskarna är väl medvetna om att vi behöver anpassa oss till ett nytt läge i världen, säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat LKAB.

Vid sidan av omställningen till koldioxidfri järnsvamp är ny teknik och nya cirkulära metoder för utvinning av kritiska mineral och råvaror ur gruvavfall LKAB:s viktigaste bidrag till en hållbar framtid. Ur dagens gruvavfall är målet att utvinna sällsynta jordartsmetaller och fosfor som värdefulla biprodukter i järnmalmsbrytningen. I Luleå planeras investeringar under kommande år på runt 10 miljarder för att utveckla verksamheten.

– Det här bidrar inte bara till en ökad hållbarhet för miljö och klimat, utan innebär ett steg framåt för ett tryggare Sverige och ett tryggare Europa, säger Niklas Johansson.


Källa: LKAB