Facebook

Instagram
Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU


2023-01-26

Bild: Mycorena

Bild: Mycorena

Bild: Mycorena

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt för att förbättra 3D-printade livsmedel genom specialanpassat mykoprotein. Samarbetet har tilldelats 15 miljoner kronor från EU att avsättas till optimering av mykoprotein för 3D-printing. Projektet ämnar driva kommersialiseringen av de första veganska fisk- och skaldjursalternativen i sitt slag.

Mycorena och Revo Foods annonserade sitt samarbete i oktober 2022 och har nu erhållit finansiering från EU för utvecklingen. Projektet ämnar utveckla nya teknologier och processer för att producera mykoprotein som är anpassat för additiva tillverkningsmetoder av livsmedel. Tillsammans har företagen ansökt om forskningsanslag för att driva projektet vidare och möjliggöra kommersialisering av hållbara fisk- och skaldjursprodukter.

Samarbetet har erhållit ett anslag på 15 miljoner kronor för att driva projektet. Finansieringen stammar från Vinnova och Eurostars, det största internationella finansieringsprogrammet inom EU ämnat att möjliggöra forskningssamarbeten över gränserna. Det är hård konkurrens om finansieringen, vilket indikerar att intresset för att ta innovativa lösningar av mykoprotein till marknaden är stort. Även forskning inom FoodTech prioriteras. Finansieringen följer EU:s initiativ ‘Från jord till bord’, vilket fokuserar på innovation och hållbarhet inom livsmedelsindustrin.

Trots ingrediensens stora potential har mykoprotein ännu inte optimerats för 3D-printing av livsmedel. Det innebär att företagen är de första att försöka skräddarsy mykoprotein för att producera alternativ till hela filébitar. En av de främsta fördelarna med mykoprotein är dess fibrösa struktur som kan imitera fiskfibrers mjuka textur på ett unikt sätt, något som är mycket svårt med nuvarande växtbaserade processtekniker. Att skriva ut material med långa fibrer är komplext men har potential att skapa unika produkter och revolutionera marknaden för hela styckdelar.

Därför applicerar nu Mycorena sin expertis inom framställning av svampmycelium för att förbättra materialet och möjliggöra kommersiell produktion. Det svenska företaget har utvecklat en process för att behandla proteinet och skräddarsy dess strukturella egenskaper. Därmed kan de minska risken för intrassling under utskriftsprocessen och optimera mykoproteinets lämplighet för 3D-printing. Mycorena har ansökt om patent för den unika processen som har potential att förändra 3D-printing av livsmedel.

– På Mycorena strävar vi konstant efter att bli bättre. Därför är det en naturlig del av vår process att fortsätta förbättra vår teknologi för att passa nästa generations livsmedelsprodukters behov. Att få det här erkännandet från ett så konkurrenskraftigt och attraktivt initiativ som Eurostars understryker verkligen att teknologin vi utvecklar är en viktig del för att bygga ett hållbart matsystem, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Revo Foods har redan revolutionerat 3D-printing av livsmedel genom sina växtbaserade alternativ till lax och tonfisk. De första produkterna säljs för närvarande i över 20 länder i Europa. Det österrikiska företagets ambition är att erbjuda de bästa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukterna på marknaden, och i framtiden kanske även myceliumbaserade produkter.

– Vi är väldigt glada för möjligheten att utforska den spännande nya ingrediensen mykoprotein i vår produktion. Mycorena är ett ledande företag i fältet och med vår nya processteknik för hela filébitar tror kan vi ta fisk- och skaldjursalternativ till en helt ny nivå, såväl som additiva tillverkningsmetoder i stort, säger Niccolo Galizzi, chef för produktutveckling på Revo Foods.

Myceliums köttliknande egenskaper möjliggör ändlösa tänkbara möjligheter för 3D-printing och projektets betydande finansiering tillåter samarbetspartnerna att utveckla innovativa produkter för att driva marknaden framåt. Den unika lösningen av utskrivbart mykoprotein är en banbrytande innovation och för att ta projektet vidare kommer Mycorena och Revo Foods testa materialet på en större skala. Målet är att ta teknologin till marknaden för att erbjuda hållbara alternativ till fisk och skaldjur och därmed bidra till att bygga ett motståndskraftigt matsystem.


Fakta: Mycorena
Sedan grundandet 2017 har Mycorena utvecklats till ett av de snabbast växande företagen inom livsmedelsindustrin och är nu en av Europas ledande startups inom FoodTech. Med en vision att förändra livsmedelsindustrin i grunden utvecklar Mycorena innovativ bioteknologi och hållbara lösningar av mycelium för att erbjuda nästa generations livsmedelsingrediens. Flaggskeppet Promyc är ett unikt mykoprotein som besitter oöverträffade egenskaper.


Källa: Mycorena

Tipsa en vn Skriv ut





Flera nya verktyg stärker arbetet för en hållbar och säker kemiindustri

AI-baserade verktyg som kan användas för att förutsäga om ämnen är cancerogena eller hormonstörande. Det är exempel på verktyg som det IVL-ledda...

Läs mer
Flamkontroll


Scania inför krav på gröna leveranser

För att driva på skiftet till ett hållbart transportsystem omvandlar Scania nu sin...

Läs mer
Läkemedelsproduktion i Södertälje.  

AstraZeneca utökar onlineövervakning av fläktar med system från SPM

SPM har mottagit en omfattande beställning från bioläkemedelsföretaget...

Läs mer
Forskarna bakom studien: Ignacio Mir-Sanchis, Gianluca Debiasi-Anders och Cuncun Qiao vid Institutionen för medicinsk kemi och biofysk.

Rörelser i proteiner ger ledtrådar till spridning av antibiotikaresistens

Forskare vid Umeå universitet har upptäckt hur en viss typ av protein rör sig...

Läs mer
Alexandra Stubelius, medicine doktor och forskare på avdelningen för kemisk biologi på Chalmers Tekniska Högskola.

Ny teknik stärker utveckling av nanomedicin mot artros

Alexandra Stubelius utvecklar nanomediciner – läkemedel baserade på nanopartiklar...

Läs mer


Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt fö...

Läs mer
Padinhare Cholakkal Harikesh arbetar med de kemiska transistorerna och skapar en ny skapelse. Det gula ljuset beror på att de flesta ljusfrekvenser filtreras bort i det så kallade renrummet där arbetet sker.

Konstgjorda nervceller nästan som biologiska

Forskare vid Linköpings universitet (LiU) har skapat en artificiell organisk neuron som nä...

Läs mer

Syntetisk byggställning kan hjälpa lungan att repareras vid KOL

Forskning Lunds universitet: cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att ersätta vävnadsbortfallet vid sjukdomen KOL. Byggställningen som liknar en porös tvättsvamp, proppas full av tillväxtfaktorer som styr lungcellerna i uppbyggandet av ny vävnad.

En cellinstruerande byggställning som efterliknar lungornas luftblåsor, kan komma att...

Läs mer
Genom visualisering skapas kartor över vävnadssnitt från ett dussintal tumörer för att se hur cellerna som identifierats i studien är organiserad i tumörvävnaden. Här en cellkarta över ett 2x1,5 mm stort tumörsnitt.

Ny metod för kartläggning av cancerceller banar väg för behandling av obotlig hjärncancer hos barn

Barn som diagnostiserats med hjärncancer dör ofta inom ett år efter sin första...

Läs mer

BioInnovation stödjer utveckling av biobaserade processer

Dagens företag måste visa att de kan leverera när det gäller både...

Läs mer
André Änghede Haraldsson, sjukhusfysiker och Petronella Lannerheim, onkologisjuksköterska är två av krafterna bakom införandet av den ny stråltekniken.

Ny strålteknik anpassas i realtid till tumörens rörelser under behandling

Skånes universitetssjukhus är först ut i Norden med en ny teknik inom strå...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

SK Licenssvets

Brady

AIF  Avinf






Alron

Decksafe

REFAB

Aircoil
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se