Rekordorder för Mared till skogskoncernen Södra: Växer och nyanställer
2022-06-27
Bild: Joel Dittmer, Södra Södra Building Systems KL-träskiva CNC.
Bild: Mared Thomas Magnusson som är operativ VD på Mared.
Ingenjörsfirman J. Mared i Huskvarna levererar en komplett anläggning för biproduktshantering till Södra. – Det här är ett mycket roligt och komplext projekt, faktiskt det största i företagets 55-åriga historia säger Thomas Magnusson som är operativ VD på Mared.
I Värö utanför Varberg ligger Södras största industrisajt. Här finns en av världens största massafabriker som tillverkar 800 000 ton pappersmassa per år samt Skandinaviens största sågverk med en kapacitet på 600 000 kubikmeter sågad trävara. Snart tas också en helt ny fabrik för korslimmade träelement, KLT, i drift – och det är här som Mared kommer in.
– Vi har fått förtroendet att designa, leverera, installera och driftsätta en komplett anläggning för biproduktshantering som omfattar komplexa automations- och transportlösningar, säger Thomas Magnusson.
Anläggningen kommer att omfatta utsortering och transport av restbitshantering av träblock för vidare förädling samt flisning och hantering av kutter och spån. Sammanlagt handlar det om nästan 1 km transportteknik samt hammarkvarn, rivare, lagringssilos, såg och pallettering för restbitshantering, säkerhetssystem, automationsteknik och styrsystem. Småfragment samt kutter och spån kommer också att användas som energi i den intilliggande massafabriken och dess mesaugn.
Mared tar ett totalansvar för utformning och byggnation av anläggningen och kommer även att ansvara för eftermarknaden. Leveransen sker i nära samarbete med ett av systerbolagen i Mared-gruppen, Elf Automation i Tidaholm, som bistår med såg- och automationsteknik för restbitshanteringen.
Södra och Mared har lång erfarenhet av att samarbeta i olika projekt och enligt Urban Blomster, som är Market and Project Manager på Södra Building, är det en trygghet:
– Mared har varit duktiga på att ta fram helhetslösningen för det här projektet och är en ingenjörsfirma med den erfarenhet som krävs för att utforma de skräddarsydda lösningar som vi behöver. Det har också ett värde att de kommer att finnas med oss både under upptrappningen till full drift och vid framtida underhåll.
För Södra är projektet också ett viktig steg i hållbarhetsarbetet.
– Vår ambition är att försörja en del av det energibehov som vi i dag löser med andra biprodukter. Man skulle kunna säga att det är ett internt byte av volymer för energiproduktion, förklarar Urban Blomster.
Anläggningen ska vara helt övertagen och godkänd i slutet av 2023. För Ingenjörsfirman J.Mared innebär Södras förtroende en möjlighet till fortsatt tillväxt, säger Thomas Magnusson.
– Vi kommer att nyanställa för att säkerställa att såväl Södra som våra andra befintliga – och nya – kunder kan få smarta totallösningar och bra service som ger dem möjlighet att fokusera på kärnverksamheten. För ingenjörer och tekniker som vill jobba med hållbarhetsrelaterade frågor i en innovativ bransch så är det här en fantastisk möjlighet. Vi specialiserar ju oss inte bara på återvinning av trä och biomassa utan jobbar med många material – från elektronik till olika typer av bygg och industriavfall.