Det svenska mjukvarubolaget Veyra vill ge tillverkningsindustrin ett smartare verktyg för statistisk kvalitetsanalys och processkontroll. Nu har bolaget säkrat finansiering och siktar på att bli den mest uppskattade partnern för kvalitetsavdelningar runtom i landet.
Kvalitetsarbete och ständiga förbättringar har länge varit självklarheter i många fabriker. Trots detta präglas arbetet ofta av tidskrävande, manuella rutiner och förlegad mjukvara. Det menar uppstickaren Veyra, som vill erbjuda en modernare och mer användarvänlig plattform.
Vi såg själva hur mycket tid som går åt till att samla, tolka och rapportera kvalitetsdata, säger Filip Vitez, vd och medgrundare. De program som idag används är ofta gamla, svåranvända och dyra. Vi tycker att tillverkningsindustrin förtjänar ett bättre alternativ.
Samlar viktiga analysverktyg på en plats
Veyras molnbaserade applikation kombinerar kvalitetsanalys och processkontroll i ett och samma verktyg. Oavsett var kunden har sin data kan Veyra automatisera datainsamling och analyser för att möjliggöra insikter, problemlösning och rapportering direkt i plattformen.
De flesta fabriker har redan processer för att samla in mätvärden, men fastnar i manuellt arbete för att hantera data och utvinna insikter som skapar värde i produktionen. Det är just den typen av arbete vi vill automatisera, säger Filip Vitez. Många kvalitetsingenjörer vi träffar vill förenkla och digitalisera sitt arbete, utan att det ska kosta skjortan eller addera komplexitet till en redan krävande process.
Veyras utgångspunkt ligger i väletablerade kvalitetsmetoder, exempelvis för att säkra duglighet i processer och mätsystem. För fabriker med tillgång till realtidsdata vill Veyra även förenkla processkontroll och prediktiv avvikelsehantering. Oavsett kundens digitala förutsättningar ligger fokus på att användaren kan komma igång snabbt och få ett system anpassat efter deras behov.
Grundarna stötte själva på samma problem
Veyras grundare har själva erfarenhet från industrin, där de jobbat med dataanalys, mjukvara och Six Sigma. Det var efter många år av frustration med etablerade kvalitets- och statistikverktyg som de bestämde sig för att själva bygga ett bättre alternativ.
Inom industrin har man länge accepterat att kvalitetsanalys och statistik är tungrott och dyrt. Vi vill visa att det går att göra både enklare och mer värdeskapande, tillägger Siddy Persson, teknikchef.
Stor potential för effektivisering genom moderna verktyg
Även om digitalisering och Industri 4.0 är på allas läppar menar Veyra att kvalitetsområdet ofta hamnat i skymundan. Grundarna menar att kompetensen och ambitionen oftast finns där, men att mjukvaruleverantörer har misslyckats med att erbjuda rätt verktyg till rätt pris.
Med modern teknik och smart funktionalitet kan vi göra ingenjörers arbete mycket mer effektivt och värdeskapande, säger Filip Vitez. I grunden vill vi stärka våra kunders kvalitetskontroll, samtidigt som vi frigör tid, så att kvalitetsteam kan fokusera på proaktivt förbättringsarbete istället för reaktiv rapportering.
Efter att nyligen ha stängt en investeringsrunda om sex miljoner kronor har Veyra börjat skala upp produktutveckling och kunddialoger. Intresset är stort - från såväl större fabriker som mindre tillverkare.
Vi vill bli industrins självklara partner för kvalitetsarbete och stötta fler i att ta nästa steg mot moderna och konkurrenskraftiga processer, avslutar Filip Vitez.
Källa: Veyra