Facebook

Instagram

Så minskar LKAB Mekaniska AB sina energikostnader och klimatavtryck


2020-10-13

Underhåll av en fläkt som används i rökgasreningen på LKAB.
Bild: Atlas Copco
Underhåll av en fläkt som används i rökgasreningen på LKAB.

Containern är enkel att öppna och enkel att flytta På utsidan finns kåpor som förhindrar att ventilationen drar in snö och regn i containern.
Bild: Atlas Copco
Containern är enkel att öppna och enkel att flytta På utsidan finns kåpor som förhindrar att ventilationen drar in snö och regn i containern.

LKAB Mekaniska har valt att placera all utrustning för tryckluft och kvävgas i en specialgjord container med direktanslutning till fabriken.
Bild: Atlas Copco
LKAB Mekaniska har valt att placera all utrustning för tryckluft och kvävgas i en specialgjord container med direktanslutning till fabriken.

Lossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) bryter 80 procent av järnmalmen inom EU och är därmed Europas största järnmalmsproducent. Verksamheten i företagets gruvor står i princip aldrig stilla, något som ställer stora krav på anläggningar och processer inom både brytning och förädling. LKAB Mekaniska AB är ett av de många företag som jobbar för att säkerställa en säker och kontinuerlig drift i såväl gruvorna som i sovrings- och anrikningsverken. Med ny utrustning inom tryckluft och gas från Atlas Copco har LKAB sänkt sina energikostnader med 26.000 kWh/år och minskat sina koldioxidutsläpp med 22.000 kg/år.

LKAB Mekaniska AB är ett till LKAB helägt dotterbolag med fokus på stålkonstruktion och maskinbearbetning. Den viktigaste kunden och samarbetspartnern är LKAB, men även externa kunder inom framförallt gruv-, process- och tillverkningsindustrin efterfrågar företagets kompetens och produkter. Exempelvis erbjuder LKAB Mekaniska ett egenutvecklat och patenterat system för att minimera det slitage som vanligtvis uppkommer vid infästningar på slitplåtar.

Företagets fokus ligger i huvudsak på underhåll och service av komponenter och hydraulik som ingår i de maskiner och verktyg som nyttjas i driften av LKAB:s gruvor och verk. Exempelvis måste de kylare, fläktar och lyftanordningar som används i pelletstillverkningen repareras med jämna mellanrum. Detsamma gäller olika typer av komponenter som finns i och används av de maskiner som nyttjas i gruvan, däribland pumpar, växellådor och skopor.

En stor del av personalen på LKAB Mekaniska arbetar även med tillverkning av de processkomponenter som byts ut. En övergripande strävan i LKAB-koncernen är att kompetensen ska finnas internt och en stor del av de axlar, ringar och bussningar som används tillverkas därför i den egna verkstaden. På konstruktionsavdelningen jobbar ett 10-tal personer med förbättring och utveckling av produkter som ökar driftsäkerheten och minskar driftkostnaderna inte bara inom LKAB, utan även hos andra kunder som använder sig av motsvarande teknologier. 


Med en GA37VSD+ FF sparar LKAB Mekaniska 26.000 kWh/år
En stor del av de maskiner som används i produktionen på LKAB Mekaniska är pneumatiska och tryckluften betraktas som hjärtat i tillverkningen. Det är därför viktigt att tillgången på tryckluft är stabil och energieffektiv. För att säkerställa en optimerad drift genomfördes i mars 2019 en så kallad AIRchitect-mätning, som syftar till att påvisa de besparingar som kan göras vid en uppgradering av maskinparken. Vid den tidpunkten nyttjades tre äldre oljesmorda maskiner av modellen GA30VSD.

Mätningen visade att LKAB Mekaniska kunde spara 30 procent (motsvarande 26.000 kWh/år) i energikostnader genom att ersätta de gamla maskinerna med en ny GA37VSD+ FF. Investeringen genomfördes och i samband med detta säkrades även redundansen eftersom den mest välbevarade av de äldre maskinerna sparades som reserv.


Kvävgas on-site minskar koldioxidutsläppen (CO2) hos LKAB Mekaniska med nästan 22.000 kg/år
Egenproducerad kvävgasblir vanligare och vanligare och många företag väljer att avsluta sina abonnemang hos de stora gastillverkarna. Bakgrunden är att de allra flesta gaskonsumenter kan minska sina energikostnader och sitt miljöavtryck genom att investera i en egen kvävgasanläggning. Robert Nyberg, som har ansvar för tillverkning och verkstad på LKAB Mekaniska, var bekant med fördelarna med lokalt producerad kvävgas och tog kontakt med Ola Isaksson på ITSAB för att diskutera ett eventuellt inköp av en nitrogenanläggning. 

– Vi har haft nära kontakt med ITSAB sedan 1990-talet och vi värdesätter särskilt deras kunskap och geografiska närhet. Vår verksamhet går och står med tryckluften och att ha en pålitlig samarbetspartner bara 500 meter från ytterdörren är en enorm tillgång. Det var givet att vi skulle fråga dem om möjligheterna till egenproducerad kvävgas, säger Robert Nyberg, Underhåll & Tillverkning LKAB Mekaniska AB.

Den för LKAB Mekaniska relevanta applikationen för kvävgas är laserskärning. I produktionen används två stora laserskärningsmaskiner som nyttjas för att skära ut olika typer av stålplåtar och andra detaljer på tillverkningsavdelningen. Den här typen av processer konsumerar stora volymer av nitrogen och att utvärdera besparingspotentialen var därför mycket intressant.

Efter genomförda mätningar och analyser visade det sig att LKAB Mekaniska, genom att investera i en kvävgasgenerator NGP60+ från Atlas Copco, skulle kunna spara pengar kopplade till direkta kostnader för gastransporter och flaskpaket. Samtidigt skulle företagets koldioxidutsläpp minska med nästan 22.000 kg per år. Investeringen påvisade även en minskning av kväveoxid, koloxid, kolväte och partiklar på nästan 90 kilo per år totalt. Denna miljöbesparing var en mycket viktig del i investeringsbeslutet.

Ett praktiskt containerpaket förbättrade arbetsmiljön på fabriksgolvet
I samband med att maskinparken uppgraderades med ny utrustning från Atlas Copco analyserades arbetsmiljön på och omkring fabriksgolvet. Målet var bland annat att förbättra flera arbetsplatser med avseende på yta och ljudnivåer. En av de lösningar som bidragit till positiva resultat är en specialbyggd container som integrerats med befintlig fabrik. 

– Idag har vi våra kompressorer och den utrustning som krävs för att generera och lagra kvävgas i en container som står på gården i direkt anslutning till fabriken. En jättebra och säker lösning som frigör golvyta och som minskar ljudnivån kring arbetsplatserna i fabriken, säger Jarl Uggla, Verkställande Direktör LKAB Mekaniska AB.

Idén till en containerlösning kom från ITSAB, som under de senaste 25 åren levererat kompletta containrar i olika storlekar till ett 15-tal kunder runtom i Norrbotten. En stor fördel med en container är att maskinerna placeras på ett sätt som gör att de är enkla att underhålla och reparera. Dessutom frigörs de utrymmen där maskinerna tidigare stod för andra ändamål, något som är värdefullt i fabriker där utrymmet är knappt. En mycket stor fördel är också att arbetsmiljön med avseende på ljud blir bättre jämfört med en lösning där kompressorer och generatorer befinner sig nära en eller flera fysiska arbetsplatser. 

– En container kan specialbyggas för ändamålet. Den container som LKAB Mekaniska har är 60 centimeter högre än en standardcontainer och den är även förlängd med två meter för att kunna inrymma den tämligen högljudda pumpen till vattenskärningsmaskinen. Om behov finns kan hela lösningen enkelt flyttas med hjälp av en kranbil, säger Ola Isaksson, Delägare ITSAB.


Fjärrövervakning med SMARTLINK
För att driften i fabriken ska påverkas så lite som möjligt av störningar i försörjningen av tryckluft och kvävgas är både kompressorn och kvävgasgeneratorn uppkopplade mot Atlas Copcos system för fjärrövervakning, SMARTLINK. Via SMARTLINK får både kunden och ITSAB varningar och felmeddelanden som rör maskinerna.

– Jag får information om att något är fel direkt till datorn och telefonen, men jag behöver inte göra någonting. Jag har vår tekniker från ITSAB hängande i luren ungefär samtidigt som larmet kommer och jag känner mig helt trygg med den service jag får av ITSAB, säger Robert Nyberg , Underhåll & Tillverkning LKAB Mekaniska AB.



Källa: Atlas Copco


Tipsa en vn Skriv ut



Radon under jord – mätmetoder och gränsvärden för tunnlar och gruvor

Radon under jord – mätmetoder och gränsvärden för tunnlar och gruvor

Radon i marken är den vanligaste källan till förhöjda radonhalter i...

Läs mer
Kulverket


Epirocs Simba-borriggar når 1 miljon borrmeter i LKAB:s gruva i Malmberget

"Vi är mycket glada över att våra Simba-borriggar fortsätter att leverera...

Läs mer


Bröderna Isaksson gör tunga investeringar i stora maskiner

Att, som Br Isakssons Markteknik AB i Kalix, gå från noll till 54 anställda...

Läs mer
<span>Förarlösa maskiner behöver kunna anpassa sig efter förändringar i omgivningen för att inte riskera att skada miljön eller, i värsta fall, människor.</span>

Tunga AI-styrda maskiner ska bli säkrare med beräkningsfysik

När tunga maskiner ska bli robotar med självstyrande förmågor är sä...

Läs mer
Fogmaker
Fully automated the interoperable connection device is ruggedized to withstand the harsh environmental conditions of mines Image ABB

ABB avtäcker sin senaste teknikdemonstrator: eMine™ Robot Automated Connection Device - en ny kraftladdningslösning för gruvlastbilar

•      Teknikdemonstratorn är en helautomatisk...

Läs mer
L5N 550

Boliden och Komatsu fördjupar samarbete kring fossilfri gruvdrift

Boliden och Komatsu har under flera år samarbetat kring elektrifiering och automatisering av...

Läs mer
DAFO

Fogmaker International AB har erhållit FM godkännande för sitt brandbekämpningssystem.


Fogmaker International AB är glada att meddela att de har fått en ny certifiering fö...

Läs mer
Flamkontroll
T.v. fossilfri järnsvamp, t.h. Martin Pei, teknisk direktör SSAB.

HYBRIT: Sex års forskning banar väg för fossilfri järn- och ståltillverkning i industriell skala

HYBRIT-initiativet presenterar nu resultatet av sex års forskning i en slutrapport till...

Läs mer
ABB and AMSA are combining expertise and resources to advance sustainable solutions in mining Image ABB

Antofagasta Minerals ingår samarbete med ABB för att driva verkliga framsteg i sin gruvverksamhet kring minskade koldioxidutsläpp

•      Samarbetet syftar till att främja hållbara...

Läs mer


Med siktet inställt på ansvarsfull kopparproduktion

Gruvaktiebolaget Viscaria, tidigare känt som Copperstone Resources, planerar att å...

Läs mer
Epiroc Minetruck MT65 S

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Indien

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv och...

Läs mer

Epiroc-priser uppmärksammar enastående kundsamarbete och innovation

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer
The prototype blocks were produced in Thomas Concrete Group's subsidiary Thomas Betong's plant in Lane-Ryr, Sweden. 

New product can revolutionize the concrete industry - reduces the climate footprint by 95 percent

Boliden has made a significant technical breakthrough where slag from existing metal production in...

Läs mer
Bilderna visar den batterielektriska trolley-gruvtrucken som kör uppför rampen på den 800 meter långa testbanan i Rävliden, Kristinebergsgruvan. 

Boliden, Epiroc och ABB gör det första batterielektriska trolleysystemet för gruvdrift underjord till verklighet

Boliden, Epiroc och ABB har nått en ny teknologisk milstolpe genom att framgångsrikt...

Läs mer


L5 Navigation förvärvar mjukvarutunga och gruvfokuserade Rockma

L5 Navigation, ett ledande bolag inom positioneringsteknik för maskinstyrning och GNSS-mä...

Läs mer
&Ouml;stra Malmberget Wesley Overklift LKAB

LKAB ansöker om planföreläggande hos regeringen för att säkra grön omställning i Gällivare

LKAB vänder sig nu till regeringen med en begäran om planföreläggande för...

Läs mer


ifm anställer ny försäljningschef 

Glenn Nordvall rekryterades nyligen till försäljningschef på ifm electronic ab....

Läs mer
SmartROC T25 R

Epiroc lanserar den radiostyrda borriggen SmartROC T25 R – en smart rigg för smartare operatörer.

Epiroc lanserar nu ett nytt flaggskepp för radiostyrd bergborrning, SmartROC T25 R –...

Läs mer
Epiroc

SSAB och Epiroc utökar partnerskapet med återvunnet stål utan fossila koldioxidutsläpp, med start i Q3 2023

Epiroc blir första företag i gruvindustrin att teckna ett leveransavtal med den svenska...

Läs mer
Brooks GF40 universal massflödesregulator. 

KORTA LEDTIDER PÅ MASSFLÖDESREGULATOR FRN BROOKS

Brooks GF40 termisk massflödesregulator/massflödesmätare med elastomer tätning...

Läs mer


Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder i Demokratiska republiken Kongo

Stockholm: Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och...

Läs mer


Mest lästa











BK Services


solidmakarna

ifm electronic ab

Villiam Petersen tandhjulsfabriken

JM Indutech

SK Licenssvets

Brady

AIF  Avinf






Alron

Decksafe

REFAB

Aircoil
Unica Media AB © 2014
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm

Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se